Bahan2nye :
1 kg ikan sardin
bwg besar 3 biji
cili kering 10 biji / sebyk mane korg suke
belacan sebesar duit 20 sen / sebyk mane yg korg suke
daun kesum 2 pkok
bunga kantan 2 kuntum
gula setengah sudu mkn
1 sudu kecik garam
1/2 sudu kecik ajinomoto
3 keping asam keping
setengah biji timun
sebiji bwg besar
6 biji limau kasturi
2 biji cili besar
sebungkus laksa
cara2nye :
1. rebus ikan sardin. lepas tu asingkan isi dgn tulang.
2. blender isi ikan dgn air rebusan ikan dan tapis.
3. blender tulang ikan dgn air rebusan ikan dan tapis.
4. blender bawang besar, cili kering dan belacan. masukkan dlm periuk. masukkan daun kesum, bunga kantan dan asam keping. kacau sampai mendidih.
5. masukkan ikan dan tulang yg dah ditapis tadi. masukkan garam, gula dan ajinomoto.
6. potong nipis2 bwg besar. potong kecik2 timun. belah 2 limau kasturi. hiris cili besar.
7. celur laksa.
8. siap!
No comments:
Post a Comment