Monday, March 10, 2014

Waffle masak dengan kuali / waffle ala2 pancake@lempeng

Perghhhh.....pnjgnye tajuk...hahaha! Xcually ari jumaat baru2 ni jiwa dan raga berkobar2 nk wat waffle....so blik kje, lepas ambik adeeb terus la ke kdai acchi membeli bhn2 yg xdek di rumh...aku beli tepung gndum, susu segar, telur, esen vanilla dan yis segera mauripan....dan disebbkn membawa adeeb bersama2 membeli belah, kne la membeli menan yg dia nak...dpt la dia senapang sebtg...

Ok....sambung cite membuat waffle...korang tgoklah gmbr2 kat bwh ni...

bhn2nye :

12 sudu besar tepung gandum
2 sudu kecil yis (aku guna yis segera mauripan)
3 sudu besar marjerin (resepi asal guna mentega. kat rumah aku ade marjerin je)
1 cawan susu segar
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan air suam
1 sudu kecil esen vanila (resepi asal 1 sudu besar. aku letak 1 sudu besar dan wafflenye rase ade pahit2 skit. aku x bape suka. so korang letak 1 sudu kecik sudah)
1 biji telur




Cara2nya :
1. Masukkn dlm mgkuk tepung gandum, yis, garam, gula, marjerin, susu segar, telur dan esen vanila. Kacau sehingga sebati dan tidak berketul2. aku guna pemukul telur je...eloknye guna pemukul yg besinye tu keras...baru kaw nak memukulnye...
2. Masukkn air suam sedikit demi sedikit...ikut kepekatan bancuhan korang...aku letak 1/2 cawan dah ckup dah...
3. Bila dah sebati, biarkan adunan 10 - 15 minit. Sementara tu korg pnaskn kuali.


4. Letakkn adunan ikut kenipisan yg korang nak. Lagi nipis lagi sedap. Mcm ni la aku msk waffle gune kuali. ala2 waffle maker x? ala2 la tu ade ttup atas...hahaha!


Kuali ni x berkarat ok...nmpk comot sebb bile pnas memang jadi gitu...menyesal aku x beli kuali eagle..huhuhu...

5. Masak hingga kekuning kuningan.


6. Bile dah msk, leh la mkn dgn kaya / nutella / peanut butter / ape2 jem yg korang nak...memang sedap...aku guna kaya je...sebb kaya je yg ade kat rumh...next time nak guna coklat dengan peanut butter...uihhh...meleleh rase air liur...nyum2!


7. dah letak kaya, aku lipat camni...pastu ngap!......sedap sgt.....




Resepi asal aku dapat kat sini ---> www.reenaonline.com

No comments:

Post a Comment