Wednesday, January 30, 2013

CLOTH DIAPERS @ CD....

ape dia cloth diapers ni? rase mcm x penah dgr...aku pun bru taun lepas tau...hahaha....yg dah bese ngan cloth diapers ni diorg pgil cd je...pada pemahaman aku cloth diapers ni ialah lampin kain moden...maknenye kain lampin tpi dimodenkan iaitu disamekan macam pampers daya serapannye tpi cd ni leh dibasuh n dipakai semula...klau pdai jga cd ni, ia leh tahan sgt lme iaitu dari baby bru lahir smpai dia dah x pkai cd n cd ni lak leh diwarisi oleh adik2nye...sgt menjimatkan untuk jgka mse yang panjang...

Apa kelebihannya?

Penjimatan untuk jangka masa panjang. Membantu dalam mengurangkan pencemaran alam sekitar. Kesihatan bayi lebih terjamin kerana tidak terdedah kepada bahan kimia yang terkandung dalam lampin pkai buang (pampers) dan baby kelihatan comel bila dipakaikan dengan Cloth Diaper dengan pilihan dalam pelbagai corak, warna dan saiz.
(ulasan sy : memg menjimatkan....skang cuma ade 5 cd...so sehari cover dgn 1 pampers sebb x ckup 5 cd utk sehari...so dah jimat sebyk 5 pampers x RM 0.60 = RM 3.00 sehari...adeeb dah pakai cd selame 32 hari...RM 3.00 X 32 = RM 96.00....kurangkn samph di rumh mak mertua....adeeb sgt siht...tdo mlm sgt lena skang...n memg cd sgt2 comel n berwrne warni....)

Senang tak dipakai?

Senang sahaja. Masukkan insert dalam poket (untuk cloth diaper berpoket)
dan pakaikan diaper tersebut pada bayi..sama macam kita pakai lampin pakai buang...
Boleh terus pakaikan pada baby! Mudahkan!
(ulasan sy : sgt senang...sme mcm pkai pampers gak...)


Macam mana nak basuh?

Senang aje nak dibasuh. Caranya sama je dengan kita basuh baju kita hari-hari cuma
jangan gunakan pencuci yang ada bahan peluntur, softener dan enzim sebab akan cepat merosakkan diaper dan menyebabkan sensitif pada kulit bayi.
Sabun yang biasa digunakan Pureen HAD kerana lembut pada kulit bayi.
Selepas dibasuh, biarkan ia kering dahulu sebelum masukkan insert untuk elakkan elastik daripada terputus.
Yang paling penting, bagi yang baru mula nak guna CD, sila pre wash CD sekurang-kurangnya 3 kali agar daya serapan bertambah baik.
(ulasan sy ; senang je nak bsuh...gune mesin basuh je...)


7 SEBAB KENAPA ANDA MESTI GUNAKAN CLOTH DIAPER


1. Cloth Diaper juga sangat menjimatkan!
Anda akan berjimat sehingga RM3702 apabila menggunakan Cloth diapers. Jika kita guna cloth diaper yang harganya RM20 per set dan kita perlukan sekurang-kurangnya 12 set, kosnya hanya RM240 dan tahan sehingga 3 tahun Tetapi jika kita gunakan Disposable Diaper (pampers) yang harganya RM0.60 sekeping dan kita gunakan 6 keping satu hari iaitu bersamaan RM3.60 sehari. RM3.60 X 365 hari = RM1314 setahun yang akan kita belanjakan. Manakala untuk tempoh 3 tahun, RM1314 X 3 = RM3942 yang akan kita belanjakan. 3 tahun ni adalah purata masa bayi anda boleh pergi ke tandas sendiri. Jadi, antara RM240 dan juga RM3942 mana satu pilihan anda??
(ulasan sy : memag sgt2 jimat...semoga tahun 2013 sy byk kmpul wit...amin...)

2. Pemakaian Cloth Diaper juga membantu bayi anda lebih sihat.
Ini kerana, Cloth diaper diperbuat daripada kain Cotton.
Kain Cotton merupakan jenis kain yang paling semulajadi untuk diletakkan pada kulit bayi. Selamat untuk kulit bayi yang sensitif. Tiada gel atau bahan kimia lain yang berbahaya.

3. Dengan memakai cloth diaper juga, kurang berlaku ruam dan gatal.
Sebabnya tidak lagi berlaku tindak balas bahan kimia terhadap kulit anak kita. Lebih lama disposable diaper dipakai, lebih senang ruam gatal berlaku!! Mengapa disposable diaper senang menyebabkan ruam gatal berlaku pada bayi anda? Adakah anda tahu bagaimana Disposable Diaper (lampin pakai buang) berfungsi ? Adakah anda tahu apakah yang ada di dalam lampin pakai buang?

Baiklah, cuba anda buat eksperimen ini, potong Disposable Diaper itu kepada 2 bahagian. Tuangkan air kepada 1 bahagian dan lihat apa yang berlaku. Terdapat kristal-kristal kecil yang akan bertindak balas dan berubah kepada bentuk gel setelah terkena pada air tadi. Gel ni akan menyimpan air kencing dan juga menyerap segala lembapan semulajadi pd kulit baby. Akibat daripadanya, kulit bayi mudah terkena ruam/kerengsaan kulit.

Fakta: Bahan-bahan yang digunakan Untuk Membuat Disposable Diaper * Dioxin - bahan yg terhasil dari proses pelunturan. Kertas yang digunakan bagi menghasilkan lampin pakai buang perlu dilunturkan supaya nampak putih dan bersih. Dioksin merupakan toksin bersifat karsinogen (menyebabkan kanser) Penggunaannya telah dilarang dibanyak negara, tetapi tidak termasuk USA .

* Sodium polyacrylate - Bahan ini dimasukkan ke dalam lampin pakai buang untuk membuatnya menyerap dengan banyak. Ia akan bertukar kepada gel apabila basah. Ia boleh menyerap 200-300 kali beratnya dalam air, dan membendungnya dalam bentuk gel bergetah. Ia boleh menyebabkan kulit bayi menjadi kemerah-merahan sekiranya lampin lambat ditukar. Dalam kes alahan kronik, ia boleh menyebabkan muntah-muntah, demam serta jangkitan kuman. Gel ini tidak lagi digunakan dalam pembuatan tampon wanita sejak 1995 kerana dikaitkan dengan Toxic Shock Syndrome.Bahan kimia ini juga membolehkan bayi berada dalam keadaan kering berjam-jam lamanya.

* Tributyl Tin (TBT) - Dilabel sebagai environmental pollutant dan sangat toksik. Ia boleh menganggu sistem hormon dan imunisasi badan.

* Crude Oil - Satu cawan penuh 'crude oil' telah digunakan utk menghasilkan satu dispo diaper. Crude oil adalah sejenis petroleum.


4. Alam persekitaran kita juga akan lebih terjaga dan terpelihara.
Seorang bayi akan menggunakan sehingga 7,000 disposable diapers atau pun 80 cotton diapers.
Satu Disposable Diaper hanya akan dipakai selama 2 jam atau paling lama 4 jam.
Cuba fikirkan apakah bahan yang telah digunakan hanya untuk membuat bahan yang akan dipakai untuk 2 jam (atau lebih) ?
Dan fikirkan juga ke mana akhirnya Disposable Diaper itu?
Kesemuanya akan ke tempat pembuangan sampah kan??

Fakta tentang Disposable Diaper/Lampin Pakai buang

- Lebih dari 27 juta lampin pakai buang sampai ke tempat longgokan sampah di serata dunia setiap hari.
- Sumber sampah KETIGA TERBESAR sedangkan hanya 5% populasi dunia menggunakannya.
- Sehelai lampin pakai buang mengambil masa sehingga 500 tahun untuk mereput dengan sendirinya.
- Di rumah yang mempunyai anak kecil, lampin pakai buang menyumbang 50% dari keseluruhan sampah yang dikeluarkan dari rumah itu.
- Lampin pakai buang akan mencemarkan air dan menyebabkan penyakit apabila terkumpul dengan banyaknya di tempat longgokan sampah

5. Senang untuk digunakan.
Kalau zaman dulu-dulu, zaman guna kain lampin manual, kita kena ada pin, seluar getah,dan kena ada masa untuk lipat kain lampin tu.
Tapi sekarang, cloth diaper ada macam-macam rekaan baru dan moden yang sangat menyenangkan ibu bapa untuk menggunakannya!!

6. Anak kita akan cepat belajar buang air sendiri
kerana mereka boleh merasakan kebasahan pada cloth diaper apabila ia sampai ke tahap ‘maksima’.
Bayi yang menggunakan CD juga akan lebih cepat membezakan antara basah dan kering kerana walaupun bahagian dalam Cloth Diaper (fleece) ini sentiasa kering dan selesa, masih ada kedinginan semulajadi berbanding DD. Menurut satu artikel di dalam Wall Street Journal, bayi yang memakai DD memakai lampin sehingga umur 36 hingga 42 bulan (3-4tahun), sedangkan bayi yang memakai CD masanya lebih singkat iaitu sehingga setahun lebih awal. Ini sangat menjimatkan kerana anak kite akan cepat belajar membuang air sendiri di tandas.

7. Anak-anak juga belajar dari pemerhatian dan peniruan.
Dengan memakai cloth diaper, anda juga telah menunjukkan contoh tentang cara-cara mengurus sampah dengan baik dan menjaga alam sekitar.
Mereka pun akan mencontohi sikap anda yang baik kerana telah di didik dengan cara seperti itu


Jadual Penggunaan CD
Berikut merupakan cadangan jadual penggunaan CD harian untuk baby anda.
Walau bagaimanapun, ibu-ibu boleh juga mereka sendiri jadual penggunaan CD
bagi baby mereka bergantung kepada kekerapan baby membuang air kecil/kencing.

7am - 10am 1 CD + 1 Insert
10am - 1pm 1 CD + 1 Insert
1pm - 4pm 1 CD + 1 Insert
4pm - 7pm 1 CD + 1 Insert
7pm - 12am 1 CD + 2 Inserts
12am - 7am 1 CD + 2 Inserts

Kesimpulannya, 6 CDs + 8 Inserts diperlukan untuk penggunaan selama 24jam.
Jadi secara kasarnya (menurut perkiraan) , 12 CDs diperlukan
bagi membolehkan baby menggunakan CD sepenuhnya :)
tetapi tak salah rasanya jika ibubapa ingin memiliki/membeli lebih dari 12 CDs
kerana CD tersebut bolehlah digunakan semasa emergency-hujan dan CD tak kering :)

No comments:

Post a Comment