Tuesday, January 31, 2017

Handset rosak! Akaun Maybank setahun dah tak aktif.....Part 2.....

Sambungan part 1...entry bulan september 2016...hambik ko! berkurun baru keluar part 2...ok...rentetan cerita ari tu...akaun maybank aku telah ditutup automatik...duit dalam tu burn je la...semoga Allah ganti 10 kali ganda..aamiin...xcually banyak dah terganti...hasil business...huhu...
handset lak memang tak dapat diselamatkan lagi...seminggu jugak aku takdek handset...tak mau on langsung dah...en suami aku pun kesian...dia bagi pinjam handset dia...tapi handset dia pun bateri dah hampir2 nazak gak...cepat bebeno abis baterinye...stress mak nak... :(

so...mengumpul la duit...beli handset samsung J1...alhamdulillah...merasa gak handset baru setelah sekian lama...last pakai handset baru masa adeeb umur 7 bulan kot...sekarang dia dah 4 tahun 3 bulan...sayang giler duit oiii nak beli handset baru...i wish by the end of this year aku byk duit tahap melimpah ruah...hahaha!

sekian cerita ari ni...


gambar ehsan dari google

Wednesday, September 28, 2016

Handset rosak! Akaun Maybank setahun dah tak aktif.....Part 1

haaa...2 skali topik ari ni....ok....mase balik pahang raye haji baru-baru ni, aku dapat surat cinta dari maybank...tanpa sedar rupe-rupenye dah setahun akaun maybank aku dah tak aktif...maybank bagi tempoh sampai 30hb sept ni untuk aktifkan...dalam akaun aku tu ade la duit sebyk rm136.06....so tadi dalam pukul 2 lebih aku pun terkedek-kedek pegi pekan Teluk Intan...beli kupon parking kete...pastu terkedek-kedek pegi cimb keluarkan duit dulu...pastu pegi maybank...

cara nak aktifkan akaun sonang yo...keluarkan duit dan masukkan balik duit tu...atau masukkan duit dan keluarkan balik duit tu...mesti ade kedua-dua transaksi...

tapi....kes aku, bank tak leh wat traksaksi yang mudah bangat tu...sebab akaun aku telah di "tag" oleh pihak Maybank...disebabkan owner kete tidak membayar ketenye....aku penjaminnye....kete tu ada tunggakan bayaran....hahaha!

so....tinggal 2 ari je lagi nak aktifkan akaun aku tu....camno? aku redho je la duit itu lenyap begitu saje....hermmmmm....

 handset problem...camne nak contact2 diorg? erk!
hahaha! aku akan usahakan sehingga ke titisan milo ais yang terakhir...hamboi! craving sgt dah tu....keknye boikot milo! ohoi!
ate, nak minum koko udah allergic pulak...emmmm....

cite pasal handset tadi...lepas dah tak berjaya mengaktifkan akaun tadi...aku pun terkedek-kedek menyeberang jalan yang penuh sesak dengan kete...ape ke he deme ni ramai-ramai time keje ni...ish3...ape aje kejenye nak ngulo2...eh3? tak baik oiii buruk sangka...marilah kite reramai husnuzon!

xcually aku nak cari kedai handset milik bumiputera...tapi tak tahu di mana letaknye kat pekan teluk intan ni...klau kat pahang tau la aku....so aku pegi je la kedai kawan laki aku ni...kdai pemiliknye cina...ok...try test la ape masalah handset aku ni...test baterinye, takdek respon...caj tak detect...nak test hset, stok bateri pulak takdek...ohoi! pasti ade hikmah semua kejadian ini...percayalah!

so....aku balik je la....sekurang-kurangnye aku tau pasal status akaun dan status bateri handset aku...balik nanti nak try test bateri lame la...

tak dapat wasap, aku guna google hangout...hahaha! tapi dah 2 ari kak cik x respon...kak lang lagi la....
kot-kot korg bace blog ni...sila la respon google hangout/talk... :p

Sekian cerita ari ni....
p.s.: dolu2 suke tulis diari setiap hari...

Wednesday, July 20, 2016

Puasa dan raya 2016...

Tahun ni puasa sebulan di teluk intan...dan raya juge di teluk intan...

tahun ni exited nak buat kuih raya dengan mak mertua...so kelengkapan membako aku la yang support dengan bhn2 kuih...buat kuih simple2 je...ni gambo2 semasa pembikinan kuih dan masa raya...

kuih semperit za (biras)...dia bawak bahan2 sendiri...


ni kuih dahlia dwiwarna aku...




ni biskut mazola...terlupa nak beli telur...so xdek la warna keemasan atas mazola ni...


ni memey tolong buat kuih jugak...



ni gambar2 raya pertama...



percubaan tangkap gambar memey berdiri sorang2...tak berjaya!







ni gambar raya kedua...member mase kolej dulu datang beraye...lame giler x jumpe diorang...






ni gambo raya ketiga...pukul 5 petang kluar ke pekan dengan kak ipar ni temankan dia cari barang makeup...


Monday, July 18, 2016

Throwback siri 2....

Mase ni memey dah gomoks...