Monday, June 8, 2020

RESEPI ROTI GEBU GEBAS CHEESEDALE

Bahan-bahannya dan cara-caranya :

Mula-mula kita buat pelembut roti dulu. 1/3 cawan tepung gandum dan 3/4 cawan air masukkan dalam periuk atau kuali. Api perlahan.



Kacau sampai jadi macam ni.



Kemudian masukkan dalam mangkuk mixer
5 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
1 1/2 sudu makan mauripan
2 sudu makan susu tepung
2 sudu teh garam
Adunan tepung gandum yang dimasak tadi
1 cawan susu cair
1 biji telur
1/4 cawan butter



Putar sampai sebati.



Masukkan dalam bekas bertutup. Biarkan selama 45 minit.



Adunan akan naik 2 kali ganda macam ni. Uli. Kalau adunan lembik, tambahkan tepung.



Uli dan bentukkan sesuka hati korang.



Sapu dengan susu cair campur telur diatas doh.



Saya guna cheesedale ni untuk topping. Potong kecik-kecik.



Tabur macam ni. Bakar dalam over. Oven 25 liter suhu 150°C selama 20 hingga 30 minit.



Bakar la sampai cheese coklat-coklat macam ni.



Gebu gebas tau.



Sebijik macam kat kedai. Rasa pun sedap! First time buat ni tau. Menjadi terus.

No comments:

Post a Comment